Vad är Field Target?

Field Target är en skytteform där man med luftgevär skjuter på fallmål, metallsiluetter i form av smådjur, som står utplacerade på ett avstånd mellan 10 och 50 meter från skjutpositionen. Skyttet bedrivs utomhus och en tävling består av 30 till 50 mål uppdelat på olika stationer. Sporten startade i Storbritannien runt 1981 och sågs som ett alternativ till jakt.

Eftersom man på en tävling skjuter på okända avstånd så måste man, förutom att vara en duktig skytt, kunna avståndsbedöma och känna till sitt vapens kulbana samt vara bra på att läsa av vinden (relativt lite vind kan få kulan att vika av mer än man tror).

Att lära sig uppskatta vindens styrka och riktning är svårt och kräver mycket träning. Även erfarna skyttar kan luras av kastvindar och missa skott som normalt sett hade varit en given fällning. Det finns inga genvägar när det gäller att bli bra på att läsa vinden, träna och åter träna är det enda som gäller. Och inte ens då är det säkert att man fäller målet.

Vapen.

I Field Target skjuter man som sagt med luftgevär. Det finns klasser för licensfria gevär, max 10 joule, och klasser för kraftfullare vapen, 16,3-45 joule.

Tillåtna drivkällor är PCP (pre-charged pneumatic), fjäder och kolsyra (sällan eller aldrig förekommande på grund av temperaturkänslighet utomhus). Den vanligast förekommande kalibern är 4,5 millimeter, men även grövre kalibrar är tillåtet. Dock använder de flesta skyttar kaliber 4,5 millimeter på grund av att den har den flackaste kulbanan.

Generellt kan man säga att ett perfekt Field Target-vapen ska kunna samla alla skott inom 40 mm på femtio meter under gynnsamma vindförhållanden (stiltje eller lätt bris). För det krävs bra pipa, bra avtryck, stabil drivkälla, bra ammunition och sist men inte minst en bra skytt.

Några exempel på Field Target-vapen:

Feinwerkbau 300S. Cirkapris 1800-3500 kr begagnat.
Weihrauch Hw 30S (främst för juniorer). Cirkapris 2500 kr.
Weihrauch Hw 97K. Cirkapris 4200 kr.
Air Arms TX 200. Cirkapris 6500 kr.
Air Arms MPR FT. Cirkapris 8000 kr.
FX Royale 400. Cirkapris 9000 kr.
Air Arms FTP 900. Cirkapris 19000 kr.
Steyr LG110. Cirkapris 21000 kr.

Varje gevär är unikt och det krävs att man utvärderar olika ammunitionssorter för att hitta den bästa till sin egen bössa. JSB Exact är populär bland Field Target-skyttar och en bra kula att börja provskjuta med.



Kikarsikte.

Vapnen är utrustade med kikarsikten som har justerbar parallax. Enkelt förklarat så används den justerbara parallaxen för att avståndsbedöma. Genom att sikta på målet och justera parallaxen så hamnar målet i fokus och man kan då avläsa avståndet förutsatt att man ställt in gevär och kikarsikte mycket noggrant i förväg. Detta är en av utmaningarna i Field Target och ju bättre kikarsikte desto bättre förutsättningar att lyckas ta ut rätt avstånd till målet. För att kunna avståndsbedöma skapligt mellan 10 och 50 meter anser jag att man behöver ha ett kikarsikte av god kvalitet med en förstoring på minst 32x. 

Falcon T50 med avståndsmarkeringar på sidohjul och höjdratt.


Det här med kikarsikten är en vetenskap i sig. Till exempel kan temperaturförändringar göra att träffbilden förskjuts. Det gäller att ha örnkoll på sin utrustning och veta hur den beter sig oavsett yttre förhållanden.

> Klicka här för att komma till guiden för att ställa in ditt kikarsikte.

Några exempel på Field Target-sikten:

ZOS 10-40x50. Ett budgetsikte som fungerar förvånansvärt bra. Cirkapris 1500 kr.
Hawke Airmax 30 8-32x50 SF. Cirkapris 4300 kr.
Hawke Sidewinder 30 SF 8-32×56 SR Pro. Cirkapris 4900 kr.
Falcon T50 10-50x60. Cirkapris 5700 kr.
Sidewinder ED 10-50x60 (oprövad nykomling årsmodell 2016). Cirkapris 9500 kr.
Nikko Stirling Diamonds 10-50x60 MD. Cirkapris 11000 kr.
Sightron SIII 10-50X60 LRMOA. Cirkapris 12500 kr.


Ett Kahles kikarsikte med toppmonterat parallaxhjul hör definitivt inte till vanligheterna. Foto Kent Nilsson.



Hamster.

Ett handstöd som sitter monterat på undersidan av gevärsstocken, även kallat Hamster, används av många skyttar för att få till en bättre skjutposition i de olika ställningarna. Den är ofta justerbar för att vara så flexibel som möjligt. Även justerbar bakkappa och kindstöd underlättar skyttet.

Hamster. Cirkapris 0 till 3500 kr.

Plånbok och intresse styr vilken hamster man väljer, allt från en enklare träbit till Rowan Engineerings High End-variant kan fungera.



Feinwerkbau 300S Universal (fjädergevär).



Air Arms S400 MPR FT (pcp-gevär). Kräver handpump eller lufttub plus fyllkit.



Mål.

Fallmålen man skjuter på har så kallade kill zones. En träff i kill zone fäller målet och genererar ett poäng. Storleken på kill zones är 15, 25 eller 40 millimeter. Det totala antalet mål med reducerad träffzon, 15 och 25 millimeter, får inte överstiga 25% av det totala antalet mål på en tävling.

Storlekar och maxavstånd för reducerad träffzon:

Sittande och liggande skjutställning: 
15 millimeter / maxavstånd 20 meter. 
25 millimeter / maxavstånd 35 meter.
Stående och knästående skjutställning: 
25 millimeter / maxavstånd 20 meter.

Nedan två olika fallmålsfigurer. 40 millimeter kill zone 50 meter bort är mindre än man tror.















Skjutställningar.

Den vanligaste skjutställningen i Field Target är sittande, även kallad fri skjutställning, följt av stående och knästående. På en tävling får max 20% av målen vara stående och knästående.

Att kika på hur en duktig skytt intar en skjutposition är en bra indikation på hur du själv ska göra, men alla har vi olika kroppsbyggnad och därmed olika förutsättningar för att få till en stabil ställning. Du måste helt enkelt prova dig fram.

Knästående är en lurigare skjutställning än vad man kanske kan tro. Foto Kent Nilsson.



Stående skjutställning, den svåraste av dem alla. Foto Kent Nilsson.




 Sittande skjutställning. Tejpen agerar vindvisare. Foto Håkan Olofsson.




Kläder.

Alla typer av kläder, handskar och skor är tillåtna. En del använder sig av skyttejacka och någon from av skyttehandske på vänsterhanden (om man är högerskytt). Separat stoppning är tillåtet och ofta används knäskydd på ena eller bägge knäna. Man får även använda gevärsrem i stående och knästående skjutställning.

Hur du vill klä dig är helt upp till dig, det finns inget som hindrar dig från att komma klädd i t-shirt och jeans till en tävling.

Gevärsrem. Cirkapris 50 till 2000 kr.
Skyttejacka. Cirkapris 900 till 10000 kr.
Skyttehandske. Cirkapris 350 till 2000 kr. 

Sittkudde/Bean bag.

I Field Target får man använda sig av en sittkudde i sittande skjutställning. Kudden är fylld med styrenkulor eller liknande och får vara maximalt 150 millimeter hög.

Bean Bag. Cirkapris 350 kr.

Knärulle/Kneeling roll.

Nya regler 2016 innebär att man inte längre får använda sittkudden i knästående ställning, istället ska man använda sig av en knärulle (alternativt inte använda någonting). Observera att denna regel ännu inte implementerats i Sverige.

Knärulle. Cirkapris 250 kr.



En varm sommardag i Laxå. Foto Urban Priman.

Klasser.

I dagsläget skjuter man i följande klasser:

Fjäder och PCP 16.4-45J
Fjäder max 16.3J
PCP max 16.3J Fjäder max 10J
PCP max 10J
Junior Fjäder och PCP max 10J
Debutant Fjäder och PCP max 10J

Hur avgör man om en bana är lätt eller svår?

Att bygga Field Target-banor är tidsödande och jobbigt. För att få en indikation på hur lätt eller svår en banan är använder man sig av Troyer-systemet. Troyer-systemet bygger i mycket korta drag på att man:

1: Mäter avståndet till målet.
2: Mäter storleken på kill zone.
3: Lägger till en svårighetsparameter vid behov (till exempel stå,  knä, vind, vinkel, ljus eller att  längden till målet är över 40 meter).

När man sedan räknar samman samtliga parametrar genereras ett värde som anger målets svårighetsgrad.

Det finns ett Excel-dokument där alla siffror matas in och programmet gör resten:
> Räkna ut Troyervärdet

För den som vill djupdyka i ämnet rekommenderar jag denna PDF:
> http://www.grifonclub.info/troyer_system.pdf

Vad behövs för att komma igång?

Förslagsvis ett begagnat Feinwerkbau 300S trimmat till 10 joule samt ett kikarsikte med minst 32 gånger förstoring och justerbar parallax. Jag skulle vilja påstå att man kan få ihop den riggen för cirka 5000 kronor, sedan är det bara att bli bekant med utrustningen och börja träna. Det går såklart att köpa enklare prylar, men då tycker jag att man kompromissar och riskerar därmed att tröttna på grund av att utrustningen sätter gränser istället för en själv. Övriga tillbehör eller bättre grejor kan inhandlas när man känner att man vill ta det hela ytterligare ett steg framåt.

Som debutant behöver du varken vapen- eller tävlingslicens (du skjuter med 10-joulsvapen som är licensfritt). Det är bara att kolla upp var i Sverige nästa tävling går och åka dit. Se helst till att föranmäla dig, det underlättar för klubbarna.

Vad är det som gör Field Target så kul?

Personligen tycker jag att Field Target förenar allt som har med luftvapen att göra på ett väldigt bra sätt. Man använder sig av tekniskt förfinade vapen och kikarsikten, det är varierande skjutställningar och målen är utmanande och kräver precision. Att hålla på med tiometers tavelskytte har aldrig lockat mig. Att träna på det viset har jag inget emot, men som tävlingsform känns det alldeles för enformigt.

Till skillnad från krutskytte där man är hänvisad till avlysta banor så kan man skjuta lite varstans med luftgevär (se till att alltid utöva luftgevärsskytte på ett säkert sätt, använd ett bra kulfång och se till att ingen människa eller djur kan komma till skada), det öppnar upp för mycket träning och kul plinking. Faktum är att när man väl skaffat sig sin utrustning är det en relativt billig sport för luftgevärsammunition är i sammanhanget snorbilligt. Att skytteformen dessutom bedrivs utomhus i naturen är också väldigt uppfriskande för mig som stadsmänniska.

Men, det viktigaste av allt är kanske att man med relativt billig utrustning kan man komma igång och börja tävla. Det var så det började för undertecknad.

Summa summarum har Field Target varit en väldigt positiv upplevelse för mig.

Man måste inte ha superprylar för att utöva Field Target. Här ett Weihrauch HW30S som går att införskaffa för blygsamma 2500 kr. Foto Kent Nilsson.







Tips till nybörjare (mina egna erfarenheter)

• Börja träna på relativt enkla mål för att inte tappa sugen. Exempelvis på 40 mm killzone på 30-35 meters avstånd i sittande ställning, 40 mm killzone på 10 meters avstånd i stående ställning och 40 mm killzone på 20 meters avstånd i knästående ställning. Fokusera enbart på att träffa killzone (inte var någonstans i killzone skottet tar) och bli bekväm och avslappnad i samtliga ställningar. Variera detta med tavelskytte för att se exakt var du träffar (extra viktigt om du tränar när det blåser).

• Försök att arbeta igenom alla skjutställningarna (stå, knä och sitt) under ett skjutpass. Fokusera mest på sittande skjutställning eftersom detta är den vanligast förekommande skjutställningen i Field Target.

• Glöm inte att ta pauser, speciellt om du tränar stående ställning.

• Försök att börja träna på längre avstånd (45-50 meter) när det inte blåser så mycket för att jobba upp din teknik och precision. När du märker att de flesta skotten sitter inom 40 mm (det kan ta tid) är det dags att gå vidare och se hur kulan beter sig när det blåser lite mer.

• Om möjligt, försök att träna på ett sätt som liknar tävling. Det kan exempelvis innebära att du sitter i nivå med målet (inte inne i en upphöjd skyttepaviljong med perfekt underlag) eller att gör förflyttningar fram och tillbaka för att variera avstånden till målen du ska skjuta på.

• Om målet står placerat i lite extremare vinkel (neråt eller uppåt), pröva att sikta i målets underkant. 

• Skjut inte enbart på papptavlor. Field Target handlar om fallmål och då är det viktigt att träna på just den typen av mål ibland också. På ett fallmål finns inga linjer eller annat som kan hjälpa dig att sikta i centrum och hålla vapnet rakt. Även spinners och andra typer av runda, självmarkerande mål kan fungera bra.

• Gå med i en klubb och försök lära dig så mycket som möjligt av skyttar med mer erfarenhet än dig själv. I en klubb får du också möjlighet att känna och klämma på olika vapen vilket gör att du i framtiden kan köpa ett bättre vapen som passar just dig och din ergonomi.

• Skaffa en kronograf. Med en kronograf kan du mäta ditt vapens utgångshastighet. Dels för tuning, men också för att se att vapnet fungerar som det ska i olika situationer.

• Fuska inte med inskjutningen av vapen och kikarsikte, gör det så noggrant som det bara går. Glöm inte heller att utvärdera olika ammunitionstyper ordentligt.

• Snåla inte på fästena till kikarsiktet. Som med alla andra system är inte helheten bättre än den svagaste länken. Ett exempel på bra tillverkare är Sportsmatch. Räkna med en kostnad på mellan 450 och 900 kr.

• Försök undvika att hamna i en situation där du måste riva hela vapnet eller göra någon annan större justering dagarna innan en tävling. Se till att skjuta in vapnet i god tid innan så att du kan fokusera på att skjuta istället.

Vanliga frågor.

Hur skaffar jag vapenlicens?

För att få licens på ett vapen för målskjutning krävs att du under minst sex månader har varit aktiv medlem i en godkänd skytteförening. Föreningen måste bedriva skytte med den vapentyp som din ansökan avser. Du ska också kunna visa att du är aktiv och tävlar i den gren som vapnet är avsett för.

Hur skaffar jag tävlingslicens?

Du går med i en förening och därefter kan du skaffa tävlingslicens. Priset är 300 kr för senior och 150 kr för junior.

Hur skaffar jag skyttekort?

Hör med din förening, de kan anordna en studiecirkel. När utbildningsdelen är klar genomförs en examination, för detta finns särskilda examinatorer i varje distrikt. Provet är mycket enkelt och alla klarar det utan problem.

Måste jag ha skyttekort och tävlingslicens? Det låter jättekrångligt!

Nej, du kan gå en eller flera tävlingar som debutant. Debutant kan du vara ända tills en examinator har tid att genomföra en examination.

Måste jag ha utrustning för 50.000 kr för att tävla?

Nej, du kan ha en billig bössa med ett billigt kikarsikte.

Det här verkar svårt och besvärligt, jag vågar inte gå på en tävling!

Alla är välkomna på en tävling, om du är nybörjare eller proffs spelar ingen roll. De flesta som håller på med Field Target delar mer än gärna med sig av sina tips. Våga fråga!


Klubbar att ta kontakt med om du är intresserad av att börja med Field Target.

Onsala luftgevärsklubb:
> http://www.onsalaskytte.se/ 

Örgryte Skytteförening:
>http://www5.idrottonline.se/OrgryteSkF-Skyttesport/

Skepplanda Skytteförening:
> http://www.skepplandaskytte.se/

Mörrums Skyttegille:
> http://www.morrumsskyttegille.n.nu/ 

Laxå Skytteförening:
> http://laxaskf.se/

Vittsjö Skytteförening:
> http://vskf.snipers.se/ 

Stockholms Luftjaktskytteförening:
> http://sljsf.se/

Tåstarp skytteförening:
> http://www.tastarpskytteforening.n.nu/


Andra matnyttiga länkar.

Field Target-regler:
> http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_114565/cf_104/Field_Target_2014.PDF

Field Target Sverige:
> http://www.ftsverige.org/

Field Target Wiki:
> http://en.wikipedia.org/wiki/Field_target

Tävlingskalender:
> http://public.indta.idrottonline.se/EventCalendar.aspx?orgId=27

Field Target på luftvapen.info
> http://www.luftvapen.info/viewforum.php?f=87 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar